Voor een goede balans tussen lichaam en geest


Voor steeds meer mensen is een therapeutische behandeling die bestaat uit praten niet voldoende. Alleen maar praten over hun probleem geeft wel wat verlichting maar het lost niks op. Vaak hebben mensen ook niet alleen last van psychische, maar ook van lichamelijke klachten. Een behandeling bij een lichaamsgericht werkende psycholoog kan dan een uitkomst zijn.

 

Een zware last op je schouders dragen, je buik ergens vol van hebben, hardnekkig zijn. Onze taal zit vol uitdrukkingen die duidelijk maken dat er een relatie is tussen je lichaam en dat wat je denkt, voelt en doet. Lichaamsgericht werkende psychologen zijn zorgverleners die uitgaan van de eenheid van lichaam en geest. Lichamelijke problemen hebben dus vaak een verband onze geestesgesteldheid, en geestelijke problemen zijn meestal voelbaar aanwezig in het lichaam. Daarom werken lichaamsgericht werkende psychologen niet alleen met praten, maar ook met lichaamsgerichte oefeningen. Dit zijn oefeningen op het gebied van:


•  lichaamsbewustzijn
•  ontspanning
•  aarden en centeren (deze wordt beschreven op de pagina technieken)
•  ademhaling
•  het voelbaar maken van in het lichaam opgeslagen spanningen
•  het lichamelijk ontladen van die spanningen
•  het uiten van emoties

 

Een lichaamsgericht werkende psycholoog maakt je (meer) bewust van je lichaamssignalen en de wisselwerking tussen lichaam en geest. Door gebruik te maken van de signalen die je lichaam geeft, kun je beter aanvoelen wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld welke actie je moet ondernemen of welke grens je wilt stellen. Hiermee voorkom je het opbouwen van stress en kun je je geestelijke en lichamelijke gezondheid beter in balans houden.


Lichaamsgericht werkende psychologen van het NIP


Lichaamsgericht werkende psychologen (LWP) die aangesloten zijn bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) hebben een universitaire studie psychologie afgerond en zijn dus doctorandus (drs.) in de psychologie. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in één of meerdere vormen van lichaamsgerichte therapie, zoals bijvoorbeeld Primal rebirth therapie, of traumatherapie.

 

Een lichaamsgericht werkende psycholoog kan zorg verlenen in groepen en in individuele sessies.

 


 Bestel de folder van het NIP over lichaamsgericht werkende psychologen:

 

N.B. De folder wordt naar uw thuisadres gestuurd (dus niet naar uw e-mailadres).